Konjička staza broj 2
Agriturizam
Konjički klub
Crkve i samostani
Muzeji i dvorci
Restorani
Smještaj
Toplice i lječilišta
Vidikovci
Vinarije
Banke
Bankomati
RIDE Odmorišta
Tezina
Težina
4/5
Vrijeme
Vrijeme
4h
Dužina
Dužina
20.9km

Konjička staza broj 2

Staza od taborgradske kleti Grešna Gorica preko dvorca Veliki Tabor do pansiona Ville Zelenjak-Ventek (dolina Sutle)

Konjička staza broj 2 u prvom dijelu prolazi kroz pretežno šumsko, brežuljkasto područje između doline rijeke Sutle i doline rijeke Horvatske. U drugom dijelu prolazi kroz ruralni, brežuljkasti kraj s manjim šumarcima na vrhovima uzvišenja te prevladavajućim zaselcima okruženih poljima i vinogradima. Završava u klanjcu doline rijeke Sutle, ispod šumovitog uzvišenja Krunplovo. Staza povezuje klet Grešna Gorica kod dvorca Veliki Tabor i naselja Desinić s villom Zelenjak-Ventek u dolini Sutle kod naselja Mihanovićev Dol.

  1. Staza počinje kod kleti Grešna gorica i prolazi kroz Veliki Tabor nakon čega se kamenitom cestom spušta prema selu Hum Košnički. Tu se skreće na lokalnu cestu te se staza usmjerava prema jugu, prema selu Ivanić Košnički gdje se s desne strane staze nalazi vrh Sv. Ivan s crkvicom (339 m n.v.).
  2. Narednih 8 km drži se tog pravca, prolazeći kroz brežuljkast, šumovit kraj.
  3. Dolaskom u selo Brezakovec, počinje duži i zavojit dio staze, čiji je generalni smjer jugoistok, iako su određene dionice drugačije usmjerene zbog serpentinastih zavoja. Na ovom dijelu nailazi se na male zagorske zaselke okružene poljima, vinogradima i šumarcima. Uz stazu je moguća pojava povremenih manjih tekućica.
  4. Prema pojavnosti slijede sela i zaselci Gornji Škrnik, Donji Škrnik, Kladnik i Ravno Brezje. I na ovom dijelu prevladavaju lokalne ceste koje su međusobno povezane glavnim cestama.
  5. U Ravnom Brezju skreće se na lijevo prema konačnom odredištu selu Risvica i Villi Zelenjak-Ventek.
  6. U Risvici se s desne strane staze nalazi vrh Sv. Marija Risvica s crkvom. Sama Villa je u dolini Sutle podno uzvišenja Krunplovo na granici sa Slovenijom.