Zagorje - Bajka na dlanu

Istina je! Moguće je doživjeti bajku. Ovdje u Zagorju, kraju čudesne prirode, zelenila i čistih voda postoji stotinu mjesta za vrhunski užitak tijela, duše i raspojasane mašte. Zagorje u stvarnosti, baš kao i svaka bajka, ima pregršt superlativa.

Zagorje kao vinska regija

Doživljaj je to potpuniji upustimo li se i u istraživanja vinskih putova, isprepletenih do zagorskih vinotočja, koja su s vinogradima premrežila zagorske brežuljke. Podrumi vinotočja čuvaju vrhunsku i probranu vinsku kapljicu, koja dostojno konkurira, pa i otima prve medalje na svjetskim vinskim sajmovima i natjecanjima. Zagorska vinotočja i turistička sela čovjeku umornog od urbanog stresa na jednom mjestu vidaju dušu i tijelo gastronomski užici autohtone kuhinje stopljeni sa zvukovima, bojama i mirisima prirode.

Gastro posebnosti

Zagorje ne bi moglo konkurirati bajci kad ne bi imalo što ponuditi nepcima željnih mirisa i okusa tradicionalne i domaće kuhinje. A pregršt biranih zagorskih specijaliteta - od zagorske purice s mlincima, do bučnice i zlevanke te delicija iz krušne peći, koje nude restorani i brojna seoska domaćinstva - ostavljaju nam neizbrisiva sjećanja na okuse i mirise provoda u Zagorju.

Kulturne znamenitosti

Puno se puta Zagorju valja vratiti, jer ono ima najveću koncentraciju spomeničke, arhitektonske i kulturne baštine u ovom dijelu Europe. Valja obići srednjovjekovne burgove poput Velikog Tabora, jedinstvenog u Europi, u čijim dvorima i danas živi legenda o ljubavi Veronike Desiničke i njezinom nesretnom kraju. Osim što gosti ladanjskih dvorca poput Mihanovića i Oršića ili barokno-klasicističkih poput dvorca Bežanca i Miljane, mogu oživotvoriti duh ondašnjeg vremena. Te neprocjenjive građevine čuvaju i zavidne kulturne zbirke i eksponate, poput Stubičkog Golubovca gdje je smješteno 600 tisuća svezaka zbirke kajkavske pisane i tiskane riječi. Stari utvrđeni gradovi poput Konjščine, Kostela, Belca ili Cesargrada samo su neki od mnogobrojnih povijesnih spomenika kasnoga srednjega vijeka.

Hodočasnički turizam

Svetište u Mariji Bistrici najveće je Marijansko svetište i iskusiti duhovnu energiju za Hodočašća na Veliku Gospu prvorazredni je doživljaj koji desetljećima ne propušta na tisuće hodočasnika. Zahvaljujući mnoštvu crkvi koje krase sve zagorske brežuljke njihov obilazak čini bogatstvo turističke ponude modernim putnicima i istraživačima kulturne i vjerske baštine.

Vrh